Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009

" Πάνω-κάτω η Πατησίων ..."

" ... Η ζωή μας ειναι η Πατησίων"
1978. Η Κατερίνα Γώγου,το χαζοχαρούμενο κοριτσάκι του "ποπ-στανταρ" ελληνικού κινηματογράφου της Φίνος Φίλμς, έχει μεταμορφωθεί -ξαφνικά, για όσους τη γνώριζαν μόνο από τις ταινίες του 60-σε έναν μαύρο και ορμητικό χείμαρο που σκοπό έχει να μην αφήσει τίποτα όρθιο.
"Δεν θα γλυτώσει κανείς ..." από τους σκληρούς στίχους της Γώγου. Ούτε η ίδια:

" Εκείνο που φοβάμαι πιο πολύ είναι μη γίνω "ποιητής"
Μην κλειστώ στο δωμάτιο ν' αγναντεύω τη θάλασσα κι απολησμονήσω ...
από θολές αναμνήσεις και ειδήσεις της ΕΡΤμαυρίζω χαρτιά και πλασάρω απόψεις ...Μη γίνουνε τα ουρλιαχτά μου μουρμούρισμαγια να κοιμίζω τους δικούς μου."

Η άλλη πλευρά του 80 στην Ελλάδα (ίσως και του 60),όπως αυτή θα περιγραφεί αβίαστα στα βιβλία της, ως μια απο τις πιο σκληρές καταθέσεις που σχηματισαν ελληνικά ψηφία θα φτάσει ώς τις μέρες μας , μαρτυρία ενός " ένοχου παρελθόντος" της δικής της γενιάς , χωρίς Νοσταλγία και ανέρωτο, αλλά ίσως και μια προειδοποιηση για τις νεοτερες γεννιες. Γιατί η αληθεια είναι οτι οι σκοτεινες περιγραφες και το κλιμα που μας μεταφέρει από τη δεκαετία του 80, μοιάζουν δυστηχώς πολύ με το σήμερα:
"...Αύγουστος
άσπρες σαν πανί οι πουτάνες
40 υπό σκιάν 4 η ώρα μεσημέρι.
Ανοίγουνε τα μπούτια μοναχά τους
σα ψόφια μύδια
γέμισ' ο δρόμος χρωματιστά βρακιά Πακιστανούς ντετόλ κουτσές ρουφιάνες
κι αδερφές μ' ενέσεις στα βυζιά γεμάτες καρκινώματα ...
δεν πιάνονται παιδιά εδώ
δεν πιάνεται τίποτα από πουθενά.
Έτσι είναι.
Απλώσατε πουτάνες στο Μεταξουργείο ντάλα μεσημέρι χωρίς δέντρο – που θα σκαλώσετε χωρίς τοίχο – που 'ρθατε δω ν' ακουμπήσετε.
Αγανακτισμένοι πολίτες και θρησκευτικοί παράγοντες τα βρήκανε. Οργανωθήκανε.Αγόρασαν μπιτόνια.Και βενζίνα.Θα σας καταβρέξουν. Θα σας κάψουνε λέει.Σα τυφλοπόντικες λέει.Κλούβες με αστυνομικούς ...-ποιανού το μέρος παίρνουνε.
Εδώ καίμε τις μάγισσες.
Γαμάμε τις πουτάνες.
Η αφίσα του Καραμανλή
ο τρόπος κι η ταρίφα αλλάζει ο τόπος και τ' όνομα αλλάζει ..."

Βρέθηκε νεκρή τον Οκτώβρη του 93.

Το πρώτο βιβλίο με ποιήματα της Κατερίνας Γώγου ήταν το "Τρία κλικ αριστερά" και βγήκε το 1978. Έβγαλε επίσης τα βιβλία "Ιδιώνυμο"(1980)," Το ξύλινο παλτό"(1982)," Απόντες"(1986)," Ο μήνας των παγωμένων σταφυλιών"(1988)"Νόστος" (1990).


Σκηνή από την ταινία " ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ" του Π. Τάσσιου, μέρος της οποίας βασίστηκε σε ποιήματα της Κατερίνας Γώγου, όπου και πρωταγωνιστεί

1 σχόλιο: